Gezonde maaltijden afvallen

By | 7 oktober 2017

Met gezonde maaltijden afvallen: Leuk, maar wat is nou eigenlijk een gezonde maaltijd?

Met gezonde maaltijden afvallen klinkt erg leuk en aardig, maar als je niet weet waar je precies aan begint is het meer een loze term dan een daadwerkelijk vooruitzicht. Want wat is nou precies gezond en ongezond aan een maaltijd?

Zoveel inzichten, meningen en ‘feiten’

De wetenschap achter gezond eten en afvallen is ongelooflijk ingewikkeld. Bovendien leren we steeds meer, waardoor inzichten die we een aantal jaar geleden hadden weer zijn herzien. Op het internet zul je echter kennis aantreffen die al jaren oud is. In sommige gevallen zal deze kennis achterhaald zijn. In andere gevallen zal blijken dat feiten op het internet onjuist zijn. En soms zijn dingen die je online ziet staan gewoon waar. De vraag is natuurlijk hoe jij het onderscheid kunt maken.

Wat is gezond?

Die vraag lijkt heel simpel, maar is het niet. Gezond is om te beginnen niet voor iedereen hetzelfde. Daarnaast hangt het er ook van af wat je doel is. Iemand die graag breed en gespierd wil worden zal weinig profijt hebben van een dieet om af te vallen. En betekent een goed dieet dat snoepen uit den boze is? En hoe zat het ook alweer met al dat eten dat vol zit met koolhydraten?

Gezonde maaltijden afvallen

Wil jij gezonde recepten hebben uit de schijf van vijf? klik dan hier! >>>

Gezond en de schijf van 5

Om te kijken naar hoe je met gezonde maaltijden afvallen kunt, nemen we de bekende schijf van 5 erbij. Je kent deze misschien nog wel van je schooltijd. Het is een schematische onderverdeling van verschillende voedselgroepen. We gebruiken deze schijf om per voedselgroep met je na te gaan hoe je deze kunt benutten met het samenstellen van gezonde maaltijd waar je van af kunt valltn.

Schijf 1: Groente en fruit

Kort door de bocht genomen zou je kunnen zeggen dat alle groenten en fruit goed passen binnen een dieet om af te vallen. Zoals bekend zijn ze een goede bron van vitaminen en zul je er niet echt dik van worden, zelfs niet als je ze in grote hoeveelheden eet. De bekende spreuk Twee ons groenten en twee ons fruit, dan hou je het een heel stuk langer uit is dan ook zeker waar. Echter als je met gezonde maaltijden afvallen wil, kan het raadzaam zijn je vooral te richten op groenten. Fruit bevat namelijk veel suikers. Fruit is daarmee niet ongezond, maar deze suikers kunnen wel worden omgezet in vet.

Schijf 2: Pasta, aardappels, rijst en granen

Hoewel de producten van deze schijf niet per definitie ongezond zijn, is dit wel de schijf waar je doorgaans de meeste koolhydraten zal aantreffen. Als je met gezonde maaltijden afvallen wil, is dit dus de schijf waar je maar beter niet te veel van kunt snoepen. Gelukkig zijn er wel alternatieven te bedenken voor het eten van deze doorgaans erg in de smaak vallende schijf. Aardappels kun je bijvoorbeeld prima vervangen voor zoete aardappels. Pasta is niet zo’n probleem als je het heel af en toe eet en je daarbij dan beperkt tot volkoren pasta. Ook kun je tegenwoordig pasta krijgen die is gemaakt van courgette. Rijst kun je beter vervangen door bijvoorbeeld bonen of linzen.

Schijf 3: Vis, vlees en zuivel

Waar je op schijf 2 nog moest beknibbelen voor het bedenken van maaltijden om van af te vallen, bij schijf 3 kun je wat dat betreft je hart ophalen. Vis, vlees en zuivel zitten doorgaans vol proteïnen, (gezonde) vetten en eiwitten, allemaal voedselstoffen die perfect kunnen compenseren voor de koolhydraten die je bij schijf 2 laat staan. Het grote voordeel van schijf 3 is dat ze voornamelijk bestaat uit producten die niet verwerkt zijn. De nadruk op vers zorgt voor de nadruk op gezond.

Schijf 4: Vetten

Je denkt bij het woord ‘vet’ misschien meteen aan iets negatiefs, maar dat is niet nodig. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Waar je bij vetten op moet letten is van welk soort vet je lichaam er binnenkrijgt. Natuurlijke vetten zijn namelijk goed voor je gezondheid en kunnen zelfs helpen bij het verbranden van andere vetten. Echter onnatuurlijke vetten, zoals je die zal aantreffen in een zak chips of in een stuk appeltaart, passen niet goed bij een dieet waar je met gezonde maaltijden afvallen probeert te bewerkstellingen.

Schijf 5: Drinken

Water en groene thee. Dat zijn eigenlijk de twee dranken waarmee je snel kunt afvallen. Vruchtensap kan ook, zolang het maar verse vruchtensap is en niet uit een pak uit een fabriek komt. Het spreek voor zich dat frisdrank zoals bijvoorbeeld cola, dat vol zit met suikers, geen enkel dieet echt ten goede zal komen.

Leuk, maar wat is nou eigenlijk een gezonde maaltijd

Met gezonde maaltijden afvallen: Jij kan het ook

Afvallen is eigenlijk niet moeilijk als je maar de juiste recepten tot je beschikking hebt. De recepten die je hier vindt zijn stuk voor stuk gezond en goed voor de lijn, maar nog belangrijker, ze zijn lekker. Je zal merken dat een dieet daadwerkelijk leuk kan zijn.

Wil jij gezonde recepten hebben uit de schijf van vijf? klik dan hier! >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *