Eten zonder koolhydraten

By | 4 oktober 2017

Geen leeg gevoel, maar toch eten zonder koolhydraten

Eten zonder koolhydraten is een leuk idee en begrijpelijkerwijs een van de populairste goede voornemens die elke jaarwisseling weer voorbij komen, maar in de praktijk zullen veel mensen het toch vooral associëren met het hebben van een leeg gevoel van binnen, iets dat vaak wordt gecompenseerd met stiekem toch eten wanneer het eigenlijk niet mag. Koolhydraten hebben nu eenmaal de ‘nare’ eigenschap dat ze doorgaans erg lekker zijn.

Waar tref je koolhydraten het meest aan?

Het voornemen om in te korten op de hoeveelheid koolhydraten die je eet wordt vaak met enthousiasme genomen, totdat men eraan wordt herinnerd dat koolhydraten in wel heel erg veel producten voorkomen. Voor het grootste gedeelte zijn dit etenswaren die heel gebruikelijk zijn en daarom zelfs moeilijk te ontwijken. Bedenk maar eens een lekkere en voedzame maaltijd zonder pasta, aardappelen of rijst, alledrie een belangrijke bron van koolhydraten. Je zal al snel merken dat het samenstellen van een koolhydraatarm menu erg lastig is.

Het probleem van vele diëten

Eten zonder koolhydraten behelst echter meer dan het ontwijken van koolhydraten alleen, iets waar bij veel diëten niet voldoende rekening mee wordt gehouden. De kunst is namelijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, zodat je lichaam goed kan blijven functioneren. Het probleem van alleen maar eten zonder koolhydraten is dat je makkelijk te weinig (gezonde) vetten en proteïnen tot je neemt. Dit geeft je vervolgens een hongerig gevoel.

Eten zonder koolhydraten

Wilt u tal van deze recepten Downloaden? Klik dan Hier >>

Honger is nooit goed

Ten eerste is een hongerig gevoel vervelend. Je wordt er humeurig van, energieloos en als je pech hebt zelfs een beetje depressief. Ten tweede is een hongerig gevoel ook helemaal niet gezond. Afvallen en honger hebben zijn twee totaal verschillende dingen. Sterker nog, wanneer je je lichaam te vaak honger laat lijden, kan dit op den duur slecht zijn voor je spijsvertering. Bovendien heb je bij honger sneller de neiging om tussendoor even snel wat te snoepen om van dat lege gevoel af te komen. Snelle tussendoortjes worden dan al snel de norm en voordat je er erg in hebt neem je weer net zoveel koolhydraten als voordat je aan je dieet begon.

Kwaliteit en kwantiteit zijn allebei belangrijk

Een andere misvatting die vaak voorkomt is dat het volgen van een dieet betekent dat je minder moet eten. Natuurlijk is het zo dat het eten van uitsluitend grote porties ervoor zorgt dat je minder snel afvalt dan wanneer je kleine porties eet, maar minstens zo belangrijk is wat je eet. Een mens heeft per dag zo’n 2000-2500 calorieën nodig, maar de ene calorie is de andere niet. 2000 calorieën aan snoepgoed is tenslotte heel iets anders dan 2000 calorieën aan bladgroente. Bij een goed dieet is het dus geen kwestie van minder eten, maar vooral van anders eten.

Hoe moet het dan wel?

Balans is waar het om gaat als je wil eten zonder koolhydraten. Hiermee wordt bedoeld de balans tussen de hoeveelheid koolhydraten enerzijds en proteïnen en vetten anderzijds. Wat je mist aan koolhydraten, zul je moeten compenseren met producten waar proteïnen en vetten in zitten. Om te beginnen zul je dus minder aardappelen, rijst, pasta en verwerkte producten moeten eten. Laat je het daar echter bij, dan zal de honger snel toeslaan. Je zal het gebrek aan maagvullende rijst en pasta dus moeten compenseren met bijvoorbeeld vlees, vis en groene groenten.

Wat het lastig maakt

Nu je weet wat je wel en niet moet eten om te kunnen eten zonder koolhydraten, sta je eigenlijk meteen voor de volgende hindernis: het bedenken van recepten. Eten moet leuk zijn. Je wil dus niet elke dag een grapefruit uitlepelen om maar in een mooie zomerse outfit te kunnen passen. Eén keer is zoiets lekker. Een tweede keer ook nog wel, maar een mens wil natuurlijk ook gewoon gevarieerd kunnen eten. De kunst om te eten zonder koolhydraten is de kunst om gezond te combineren met lekker en met voedzaam.

Geen leeg gevoel, maar toch eten zonder koolhydraten

Download hier alle recepten en START met Afvallen >>

Het goede nieuws

Gelukkig is het niet aan jou om elke dag een nieuw recept te bedenken dat zowel lekker, gezond als voedzaam is. Je mag het wel proberen, maar veel handiger is om te profiteren van mensen die het werk al voor je hebben gedaan en om te leren van hun ervaringen. Je zal hier een schat aan recepten aantreffen, recepten die al vaak zijn geprobeerd en waarvan is bewezen dat ze heerlijk smaken, goed vullen en, het allerbelangrijkste, je helpen met afvallen.

Wanneer zie je resultaat?

Eten zonder koolhydraten moet je zien als een gewoonte, een levensstijl zelfs. Je moet alleen wel begrijpen dat je lichaam jarenlang gewend is om veel koolhydraten te krijgen. De effecten van een koolhydraatarm dieet zullen dus niet meteen merkbaar zijn. Wees dus niet teleurgesteld als de weegschaal na een week niet meteen een verschil laat zien. Het succes van elk dieet is een kwestie van consequent zijn. De beloning zal plaatsvinden op de lange termijn.

Het echte resultaat zie je niet, maar dat voel je

Bedenk je verder ook dat eten zonder koolhydraten vooral gevolgen heeft voor je innerlijke welzijn. Er is niets mis mee als je het doet om af te vallen. Sterker nog, dit is een hele goede motivatie om minder koolhydraten te eten. Het echte effect voel je echter van binnen. Je zal na verloop van tijd merken dat je meer energie hebt en beter in je vel zit.

Kan jij het ook?

Het antwoord op die vraag is een volmondig Ja. Je hoeft namelijk niet zelf de recepten te bedenken. Het enige wat je hoeft te doen is consequent de recepten te volgen die je hier zal ontdekken. Je zal merken dat ze erg makkelijk zijn. Bovendien leer je veel over gezonde eetpatronen en hoe deze je leven en gezondheid beïnvloeden. Je ontdekt een geheel nieuwe manier van tegen eten aankijken en je al snel verwonderen over hoe lekker een leven met slechts in beperkte mate rijst, aardappels en pasta kan zijn. De vraag is niet zozeer of je het kan, maar of je het wil. Wil jij afvallen, meer energie hebben, je beter voelen en er beter uitzien? Zo ja, dan kan je het ook.

Download hier alle recepten en START met Afvallen >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *