Dieet zonder koolhydraten

By | 25 oktober 2017

Een dieet zonder koolhydraten: Onmogelijk of een koud kunstje?

Een dieet zonder koolhydraten klinkt heel mooi. Je hoeft immers geen expert te zijn om te weten dat koolhydraten ervoor zorgen dat je maar moeilijk kan afvallen. Een dieet waarbij je flink inkort op koolhydraten is dus de perfecte oplossing voor als je kilo’s wil verliezen. De vraag is natuurlijk of er niet te makkelijk over wordt gedacht? Bovendien, zijn koolhydraten echt zo slecht voor je?

De pluspunten van koolhydraten

Behalve dat koolhydraten vaak te vinden zijn in eten dat over het algemeen als lekker wordt beschouwd, is het goed te weten dat koolhydraten een belangrijke bron van energie vormen voor je lichaam. Vandaar dat het niet verstandig is om koolhydraten in het geheel te vermijden. Ten eerste is dit niet erg realistisch, ten tweede is het minder lekker en ten derde is het ook niet gezond om in het geheel geen koolhydraten te eten. We zeggen misschien wel dat we een dieet zonder koolhydraten willen, maar wat we eigenlijk willen is een koolhydraatarm dieet, oftewel een dieet waarbij de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neem beperkt is en wordt aangevuld met andere, gezondere voedingsstoffen.

Dieet zonder koolhydraten

Download hier alle Recepten Direct! >>

Hoe kom je tot een koolhydraatarm dieet?

Ook bij een zogenaamd dieet zonder koolhydraten zul je af en toe wat koolhydraten in je voedsel tegenkomen. Dat is geen probleem. Waar het om draait is dat je weet in welke soorten eten en drinken je veel koolhydraten aantreft. De kunst is dus om deze dan zoveel mogelijk te vermijden. Hieronder bespreken we eerst in het kort waar je veel koolhydraten aan zal treffen. Je zou kunnen zeggen dat we hier hebben over dikmakend eten. Gelukkig zullen we je er ook meteen bij vertellen welke alternatieven je kunt gebruiken:

Pasta

Menigeen die op een dieet gaat zal het moeilijk vinden om de pasta links te laten liggen. Je kunt er namelijk eindeloos mee variëren en bovendien is het erg makkelijk te bereiden. Toch is het zo dat pasta niet goed past in een dieet zonder koolhydraten. Mocht je echter toch af en toe van een stiekeme pasta carbonara willen genieten, gebruik dan volkoren pasta, eet het in kleine hoeveelheden en beperk het tot hooguit eens in de twee weken.

Aardappels

Krachtvoedsel, dat is hoe je aardappels het beste kunt omschrijven. Zeker in Nederland is de aardappel bijna niet weg te denken uit onze keuken. Helaas zit de gemiddelde aardappel vol met koolhydraten, oftewel de aardappel helpt je niet bij het afvallen. Het alternatief? De minstens zo lekkere zoete aardappel. Eigenlijk is het gek dat de zoete aardappel relatief onbekend is vergeleken met de gewone aardappel, want ze is veel voedzamer, minstens zo lekker, je kan er net zoveel met variëren en past veel beter in een dieet zonder koolhydraten.

Dieet zonder koolhydraten downloaden

Download hier alle Recepten Direct! >>

Frisdrank

Cola, sinas, cassis…op een zomerse dag is het heerlijk, maar voor je lichaam zijn het stuk voor stuk dikmakers. Hetzelfde geldt verrassend genoeg ook voor veel vruchtensappen die je in de winkel koopt. Laat je niet misleiden door de fruitige verpakkingen. Als iets uit een fabriek komt, is de kans bijna 100% dat er suikers zijn toegevoegd. Wie af wil vallen drinkt water en groene thee. Wil je echter toch een beetje verfrissing, maak dan zelf je eigen vruchtensap van vers fruit.

Brood

Alweer zo’n oerhollands product. Wie is er niet opgegroeid met brood? Word je echt dik van brood? Het hangt er vanaf hoeveel brood je eet, maar in de meeste broodsoorten zul je veel koolhydraten tegenkomen, en dan natuurlijk met name in wit brood. In een dieet zonder koolhydraten zal voor brood dus niet heel veel plek zijn. Als je echter de verleiding niet kan weerstaan, ga dan voor volkoren brood. In beperkte hoeveelheden zal dit weinig kwaad kunnen.

Chocola

Het is bijna alsof het leven bewust gemeen wil zijn, maar zoiets lekkers als chocola is natuurlijk funest voor het afvallen. Het probleem met chocola is echter niet eens zozeer dat er veel suikers in zitten, maar meer dat men vaak geneigd is een hele reep te eten. Het is dan ook ontzettend lekker. Wil je in een dieet zonder koolhydraten toch nog wat van chocola genieten op zijn tijd, ga dan voor pure chocola. In pure chocola zitten een stuk minder veel calorieën en bovendien heb je van pure chocola veel eerder een vol gevoel. Natuurlijk zitten er wel wat koolhydraten in, maar zoals gezegd zijn die in gematigde hoeveelheden niet rampzalig. Pure chocola is dus een uiterst geschikt snoepje in een koolhydraatarm dieet, zolang je het natuurlijk met mate doet.

Zoveel lekkers…

Misschien dat je na het lezen van dit alles een beetje ontmoedigd bent om te beginnen aan een dieet zonder koolhydraten. Het lijkt er tenslotte op alsof vooral de lekkere dingen niet mogen of anders maar een klein beetje mogen. Gelukkig hebben we goed nieuws voor je. Een leven met minder koolhydraten is heel goed vol te houden en je menu zal minstens zo lekker en voedzaam zijn als wat je nu gewend bent.

Hoe kun je genieten van een leven zonder koolhydraten?

De grootste uitdaging van een dieet zonder koolhydraten is om te bedenken wat je gaat eten. Koolhydraten komen immers in zoveel producten voor, het is onmogelijk om ze helemaal te ontwijken (en gelukkig hoeft dat laatste ook niet). Als je kijkt naar wat er allemaal wel past binnen een koolhydraatarm dieet, kijk je al gauw naar het soort producten die liggen in schappen waar je tot op heden makkelijk langs liep. Hoe vaak komt het tenslotte voor dat je bij jezelf denkt vandaag heb ik zin in linzen, erwten of courgettepasta? Waarschijnlijk niet zo vaak.

Een koolhydraatarm dieet is verrassend lekker

Toch zul je gauw merken dat een koolhydraatarm dieet ontzettend lekker en voedzaam is. Het enige wat je nodig hebt is een goede leidraad, een stevige portfolio van recepten waarvan is bewezen dat ze lekker zijn, voedzaam en goed voor de lijn. Inkorten op koolhydraten is namelijk helemaal niet zo moeilijk als je beschikking hebt over een aantal lekkere gerechten. Gelukkig kun je die hier vinden. Je zal merken dat koolhydraten lekker zijn, maar dat koolhydraatarm eten minstens zo lekker is. Bovendien zul je je met dit koolhydraatarme dieet binnen mum van tijd beter voelen.

Download hier alle Recepten Direct! >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *